icon

הזמינו הרצאה

  • EN
  • הרצאה על סייבר המציגה את הכוחות הפועלים וכיצד ניתן להתגונן
    את תחום הסייבר אנחנו יכולים לחלק בצורה גסה ל 3 מרכיבים עיקריים:
    - לוחמת סייבר (עליו נרחיב במאמר הזה) - השימוש של מדינות בלי הסייבר.
    - פשיעת סייבר - פעילות של קבוצות מתחומי פשע שונים. 
    - טרור סייבר - ארגוני טרור וקבוצות תקיפה המתאחדות סביב נושא מסוים.
    במסגרת ההרצאה על סייבר אני מציג בהרחבה נושאים אלו כפי שמופרט במאמר.

    לוחמת סייבר

    כל אחד מהתחומים שהוצגו למעלה הינו בעל חשיבות רבה ויכול להוות איום וסיכון למדינות, חברות וארגונים ולכלל משתמשי הרשת. אני מרצה וחוקר את תחום לוחמת הסייבר מאז סיום שנות התשעים. כדי להבין את אתגרי התחום עלינו לדעת כיצד תופסות המדינות את עולם הסייבר. במסגרת לוחמת סייבר מפעילות מדינות כלים לצורך קידום המטרות הבאות: ריגול, חבלה, מבצעי תודעה.

    ריגול בסייבר

    היתרונות של פעילותן של המדינות בסייבר ברורים: יכולת פעולה במקומות מרוחקים ומאתגרים מבחינת היכולת לחדור פיזית, עלות פעולה נמוכה, רמת סיכון נמוכה, יכולת פעולה תוך שמירה על חתימה נמוכה - אנונימיות, ניהול פעילות מעקב לאורך זמן מבלי להחשף ועוד. הסייבר הינו אחד מכלי הריגול הטובים הידועים לנו. אנו חיים בעידן רשתי שבו מגוון אדיר של כלים ומוצרים מחוברים לרשת, כל אחד מהם ניתן לתקוף בסייבר ולאסוף ממנו מידע שיכול לשמש לאחר מכן לטובת תקיפה.

    חבלה כחלק מתחום לוחמת הסייבר

    יחד עם יכולות ריגול, הסייבר מאפשר למדינות לחבל בפעילותם של שחקנים יריבים. במהלך השנים מדינות ניהול מבצעי חבלה כאשר תקפו תשתיות של מדינות יריבות והסבו נזקים שבעבר היו מתאפשרים רק דרך שימוש בנשקים פיזיים. מבחינת השימוש בסייבר לטובת חבלה, המלחמה באוקראינה מלמדת אותנו פרק חשוב בנושא לוחמת סייבר. ברור כי הסייבר הוא נשק חשוב עבור מדינות בזמנים בהם גובה הלהבות נמוך. הסייבר מאפשר למדינות לפעול ״מתחת לרדאר״ מבלי להתגלות ולחולל נזקים מבלי לשלוח צבאות מעבר לקוי האויב. יחד עם זאת, פיתוח נשקי סייבר הינו מורכב, יקר ועלול להמשך זמן רב. אם זה לא מספיק מאתגר, יש להוסיף את העובדה כי נשקי סייבר הינם חד פעמיים. לצורך ביצוע מתקפת סייבר על התוקף לזהות חולשה, פירצה במערכת. סביב חולשה זו מפתחים את נשק התקיפה. הבעיה היא שלאחר שהאויב הותקף, הוא יזהה את אותה חולשה, פירצה, וכחלק מהליך הטיפול במתקפה, הפירצה תסגר. כך יסתיים תפקידו של נשק הסייבר.

    לוחמת סייבר במסגרת מלחמה בעצימות מלאה

    אנו מבינים שנשקי סייבר שונים לחלוטין מנשקים פיזיים, מכיוון שהם חד פעמיים. ולכן, תוקפי סייבר בוחרים להפעיל כלי תקיפה בסייבר רק כאשר אין ברירה אחרת ורק כאשר זה ברור כי מבחינת עלות / תועלת יהיה משתלם יותר להפעיל מתקפת סייבר על פני מתקפה פיזית. מתקפות סייבר יהיו רלוונטיות בדך כלל מול מתקנים שהחדירה הפיזית אליהם תהיה מורכבת מדי. המלחמה באוקראינה מלמדת אותנו שכאשר מתקיימת מלחמה בעצימות מלאה, לעיתים בוחרים להפעיל נשקים פיזיים, מכיוון שאין צורך לפעול בחתימה נמוכה ומכיוון שנדרשת פגיעה בתשתית ״כאן ועכשיו״. 

    אתגרי לוחמת סייבר לחברות וארגונים

    אני מרצה בנושא לוחמת סייבר בפני חברות וארגונים ומציג בפניהם את אתגרי הסייבר גם למדינות, וגם לחברות. תחום הסייבר מטשטש את הגבולות שבין מדינה וגופים פרטיים. בסייבר ישנן חברות רבות המפתחות כלים להגנה ולהתקפה ולכן בעת מתקפת סייבר של מדינה, גם חברות פרטיות מוצאות עצמן מותקפות. כדי להיות מוגנים מפני מתקפות סייבר יש להכיר את השחקנים השונים, דרכי הפעולה ואת תפיסות ההגנה הרלוונטיות ביותר. 

    לקבלת מאמרים נוספים שישפרו את פעילותכם השיווקית, הרשמו לניוזלטר

      פופולרי

      9.9.2024
      מרצה AI
      18.8.2024
      הרצאות AI אתגרים והזדמנויות
      30.1.2024
      מרצה חדשנות וטכנולוגיה
      26.11.2023
      הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס

      מאמרים

      LET'S TALK

      לקבלת מאמרים נוספים שישפרו את פעילותכם השיווקית, הרשמו לניוזלטר